Trygga din pension som giggare!
Den nya arbetsmarknaden med kortare gig ser ut att öka framåt. Att välja hur mycket och när du vill jobba är såklart en stor frihet, men se till att du har koll på hur det påverkar dig på lång sikt. Här får du flera tips på vad som är bra att tänka på när det gäller din trygghet som giggare.
Många saknar tjänstepension
Idag uppskattas att mellan 1 och 4 procent av Sveriges vuxna befolkning är giggare, det vill säga en person som utför ett arbete under ett temporärt arbetstillfälle och som enbart får betalt för det specifika uppdraget. En traditionell anställning är ofta en tillsvidareanställning på en arbetsplats där det finns kollektivavtal.
Tidigare var det vanligast med långa fasta anställningar men i takt med att arbetsmarknaden håller på att förändras är det idag fler och fler som tar tillfälliga uppdrag. En stor anledning till detta är att det för många är viktigt att få känna den där frihetskänslan och ha möjligheten att styra över sin egen tid. Låter det lockande? Då förstår vi dig precis. Att få bestämma över sin tid är en förmån men se till så att du har pengar till din pension och att du är rätt försäkrad.
I Pensionsmyndighetens rapport ”Påverkar gig-ekonomin pensionerna?” visas det att arbetstagare inom gig-ekonomin ofta saknar tjänstepension, inkomst-, olycksfalls- eller sakförsäkring under sina uppdrag. Giggar du och betalar skatt tjänar du in till din allmänna pension. Men ofta saknas tjänstepension vilket kan betyda att du då riskerar att gå miste om ungefär en fjärdedel av den totala pensionen. Därför är det viktigt att ta reda på om du har tjänstepension och andra försäkringar om du ofta är ute på uppdrag. Visar det sig att du saknar tjänstepension behöver du, om möjligt, spara själv till din pension för att undvika låg inkomst som pensionär.
Viktigt att tänka på – pension
Som giggare har du inte samma trygga inkomst eller villkor som om du skulle ha en fast anställning. Detta kan då ge långsiktiga konsekvenser på din framtida lön, det vill säga pensionen. Jobbar du i Sverige och betalar in skatt får du din allmänna pension från staten, men den delen av pensionen som din arbetsgivare sätter av till dig som anställd går du för det mesta miste om som giggare. Därför behöver du själv se till att sätta av pengar för att komplettera din allmänna pension.
Tips
- När du giggar eller frilansar är det viktigt att du tar ut lön och betalar inkomstskatt för att få avsättning till din allmänna pension.
- Kolla upp om du får tjänstepension! Om inte, försök att lägga undan själv till din pension.
- Både du som är företagare och du som inte får tjänstepension kan göra avdrag för ett privat pensionssparande, under förutsättning att du tar ut lön.
- Det kan vara svårt att veta hur mycket du bör spara till din pension. Saknar du tjänstepension är ett riktmärke att spara 4,5 till 6 procent av din lön, det motsvarar nämligen vad en anställd med kollektivavtal får.
- Om du är egenföretagare och har ett aktiebolag kan du teckna en tjänstepension via ditt bolag.
För mer information se Pensionsmyndigheten eller boka in en rådgivning med din bank eller en pensionsrådgivare för att få en översikt över just din situation.
Viktigt att tänka på – försäkringar
För dig som giggar är det inte bara tjänstepensionen som är viktig. Det är även bra att fundera på om du ska teckna någon extra försäkring som sjuk-, liv- eller inkomstförsäkring. Skulle du till exempel bli långvarigt sjuk riskerar du annars att förlora den inkomst du har idag.
Tips
- Gå med i en a-kassa. Du kan få upp till 80 procent av din tidigare lön om du är medlem i en a-kassa sedan minst ett år. Läs mer på arbetsformedlingen.se
- Se över vilka försäkringar du har via din uppdragsgivare och vilka du själv kan behöva komplettera med. Det kan vara till exempel olycksfalls- och sjukförsäkringar.
Exempel på försäkringar du kan behöva: - Företagsförsäkring – Ger ersättning för datorer, mobiltelefoner och andra arbetsredskap vid stöld, brand eller liknande. En bra företagsförsäkring innehåller även en allrisk- och ansvarsförsäkring samt ett rättsskydd.
- Sjukförsäkring – ger ersättning om du blir du långvarigt sjuk.
- Livförsäkring – ger ekonomisk trygghet till dina nära och kära om du skulle gå bort.
- Premiebefrielseförsäkring – gör att pengar (premier) fortsätter att betalas in till exempelvis ett pensionssparande även om du blir långvarigt sjuk och förlorar din inkomst idag.
- Olycksfallsförsäkring – ger ersättning för kostnader om du skadas i jobbet eller privat. Den ger också ersättning om du förlorar inkomster på grund av din skada.
- Sakförsäkring – använder du egna arbetsverktyg under uppdrag är det bra att ha en sakförsäkring som skydd om exempelvis städutrustning, bil eller cykel går sönder.
- Inkomstförsäkring – ger ersättning om du blir arbetslös och fungerar som ett komplement till a-kassan.
Många har redan upptäckt fördelarna med gig-ekonomin och möjligheterna med att själva forma arbetslivet. Och bara för att du är en giggare behöver det inte vara mindre tryggt. Men det är bra att känna till och förstå hur du kan påverka din pension. Genom att vara mer insatt i hur pension och försäkringar fungerar, kan du få en bättre överblick och mer i plånboken som pensionär.
Är du också intresserad av att bli en del av gig-ekonomin? Se våra lediga uppdrag här.